Vážení zákazníci,
jak již dobře víte z nesmyslných reportáží v médiích, byla naše slivovice označena za
RAKOVINOTVORNOU !! látku, protože překročila obsah ethylkarbamátu. Velevážená
značka Žufánek, měla také problémy, a to se svou Meruňkovicí. Po těchto reportážích
se na webu společnosti Žufánek objevil článek, který víc než dobře vysvětluje, kde je
pravda a jak český byrokrat k blbosti přišel.....
Problémy s Meruňkovicí
Včera se na webu SZPI objevila naše Meruňkovice z roku 2010 (šarže L 16.09.10,
více než rok neexistujících 29 litrů alkoholu) u které změřili překročení limitu
ethylkarbamátu. České zákony povolují maximální hranici 0,4 mg, naše měla
bohužel 0,8 mg.
Ethylkarbamát je přirozenou látkou, která se do destilátu dostává z pecek
ovoce při kvašení (fermentaci). Je to zároveň ukazatel, že daný destilát
byl vyroben z ovoce a ne z průmyslového lihu a trestí. V obilném či
melasovém lihu žádný ethylkarbamát není.
České limity ale opět potvrzují, že jsme papežštější než papež. V Německu
je limit nastaven na 0,8 mg a ve Francii na 1 mg/L ovocného destilátu.
Naše Meruňkovice by tedy v Německu či Francii byla zcela v pořádku,
ale v České republice, kde jsou limity nastaveny podle "nejlepších" tradic
lihovin z trestí a aromat, vedle kterých ovoce ani neleželo je označena
jako nebezpečná potravina.
Omlouváme se všem zákazníkům, kteří v roce 2010 zmíněnou šarži
zakoupili (ano, SZPI upozorňuje na dva roky starou šarži, která už
rok neexistuje). Ta naše Meruňkovice nebyla v žádném případě
škodlivá, jen se nevešla do nesmyslných Českých limitů. Bylo jí velice
málo, drtivá většina zůstala u nás a k zákazníkům se dostalo jen
pár lahví. Testovaná láhev byla nalezena ve skladu našeho
distributora v Praze a ze stejné šarže tam byly celkem 3 láhve.
Od minulého roku až do současnosti se prodává šarže vypálená
v roce 2011 (L X.X.11, L X.X.12), která má ethylkarbamát 0,11 mg.
Nižší hodnoty bylo docíleno odpeckováním ovoce.
Evropská unie pracuje na sjednocení limitů pro všechny státy EU,
ve kterém bude horní mez 1 mg ethylkarbamátu, viz.
doporučení Komise ze dne 2. března 2010 na portálu EU, které
říká, že: "Ethylkarbamát je sloučenina, která je přirozenou součástí
kvašených potravin a alkoholických nápojů, jako je chleba, jogurt,
sojová omáčka, víno, pivo, a zejména lihovin z peckovin a lihovin
z výlisků peckovin, a to především lihovin vyrobených z třešní,
švestek, mirabelek a meruněk. Členským státům se doporučuje
zajistit přijetí všech příslušných opatření, aby bylo dosaženo co
nejnižšího obsahu ethylkarbamátu v lihovinách z peckovin a lihovinách
z výlisků peckovin, přičemž cílovou hodnotou je 1 mg/l". A to, že
ethylkarbamát se u ovocných destilátů pohybuje zcela běžně
kolem 1 mg/l ukazuje dlouholeté sledování
European Food Safe Authority opět na portálu EU (pdf, v angličtině).
Z výsledků EFSA posbíraných v 18 zemích je vidět, že limit 1 mg
ethylkarbamátu překročilo 68,9 % testovaných ovocných destilátů.
Ve Francii mělo 97% vzorků ze 477 testovaných v průměru
1,357 mg, v Německu 90% vzorků 0,863 mg a v Česku 0,521 mg.
Naše Meruňkovice je vyráběna pouze z vyzrálých Velkopavlovických
meruněk. Jsme závislí na úrodě daného roku a kvůli tomu nebude
letos vypálen ani jeden litr. Všechny meruňky nám totiž v květnu
zmrzly a dovážet je z cizích států je zcela proti filozofii našich
produktů. Tento a příští rok budeme prodávat Meruňkovici z roku
2011, žádný ročník 2012 bohužel nebude.
doplnění 26. 8. 2012
Nikdy jsme si nedělali iluzi o kvalitě zpravodajství na TV Nova a
dnešní relace to jen potvrdila. V pár minut staré reportáži byla
ukázána naše Meruňkovice, které se týká tento článek. Bylo
řečeno, že si čeští výrobci usnadňují výrobu ovocných destilátů
tím, že neodpeckovávají ovoce (!) a že jejich produkty nesou
karcinogen v podobě ethylkarbamátu. Vzhledem k tomu, že
nás nikdo z televize nekontaktoval s žádostí o doplňující
informace, tak to napíšu sem.
Zmíněná Meruňkovice s překročeným limitem ethylkarbamátu
byla vyrobena v červenci 2010 v počtu 29 litrů absolutního
alkoholu (potvrzený protokol od Celního úřadu Uherské Hradiště).
K našemu distributorovi se ze zmíněné šarže dostal jeden karton,
ze kterého inspektoři vzali vzorky na test.
Celá reportáž na TV Nova byla postavena na jednom kartonu
Meruňkovice zapomenutém ve skladu našeho distributora,
kterou neměl v podstatě šanci nikdo koupit. Navíc Meruňkovice,
kterou kdybychom vyvezli do okolních států, tak by byla naprosto
v pořádku.
Od roku 2011 až do dnešního dne se prodává Meruňkovice
ročníku 2011 s Protokolem o zkoušce D021-70594/12/A01
pořízeným Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí v
Praze ze dne 9. 7. 2012. Obsah ethylkarbamátu je 0,11 mg/l.
Ano, překročili jsme limit, ale limit, který může být nařízením
Evropské unie kdykoliv zvednut na rozumnou úroveň okolních
států. Naměřili nám úroveň, která je zcela běžná u
francouzských ovocných destilátů, které koupíte po celém světě.
Ethylkarbamát, tedy látka přirozeně se vyskytující v jádrech a
peckách ovoce, je pro nás mnohem menší zlo, než chemie v
jídle. Jsme hrdí na to, že nebarvíme naše produkty éčkami a
chuť nehoníme aromaty. Žádného "domácího" lihovarníka,
vašeho známého, dědu nebo vás samého by nenapadlo testovat
domácí destiláty či destiláty z pěstitelské pálenice na ethylkarbamát.
A domácí slivovice, hruškovice, meruňkovice jsou považovány za
etalon kvality.
Protože jsou vyrobeny z ovoce tak, jako naše!
doplnění o hodnoty u našich ostatních ovocných destilátů v
aktuálním prodeji:
Slivovica Žufánek 50%, ethylkarbamát 0,14 mg/L, protokol
o zkoušce 1221 ze dne 20. 4. 2012, MVDr. Pavel Mikuláš,
Laboratoř pro vyšetřování potravin, Brno.
Hruškovica Žufánek 45%, ethylkarbamát 0,14 mg/L, protokol
o zkoušce 1222 ze dne 20. 4. 2012, MVDr. Pavel Mikuláš,
Laboratoř pro vyšetřování potravin, Brno.
O problému jsme informovali na našich profilech na sociální síti
Twitter a Facebook a dočkali se neuvěřitelně pozitivní reakce
zákazníků a fanoušků. Děkujeme, moc si toho vážíme.
čerpáno z http://www.zufanek.cz/cs/aktuality/problemy-s-merunkovici