LIHOVINY
LIHOVINY, jejich dělení a označování měli naši předkové daleko jednodušší, lihoviny se totiž rozdělovaly pouze na destiláty a likéry.Dnes se vzhledem k velkému sortimentu tímto problémem zabývá vyhláška č. 335/1997 Sb.,resp.č. 289/2004 Sb.
PŘÍKLADY LIHOVIN dané vyhláškou
LIHOVINY - jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně
15% obj.etanolu, krom piva a vína, u
vaječného likéru může být minimální obsah
etanolu 14% objemových.
DESTILÁTY - alkoholické nápoje, jejichž etanol pochází buď
ze zkvašené tekutiny nebo zápary, vyrobené z
cukerné nebo zcukřené polysacharidické
suroviny, anebo z vydestilovaného, částečně
zkvašeného nebo nezkvašeného macerátu
suroviny v lihu, lihovině nebo destilátu, chuť
a zbarvení tohoto destilátu musí pocházet
převážně ze zpracovaných surovin.
KATEGORIZOVANÉ LIHOVINY - nejsou destiáty, ale
spíše odpovídají definicím lihovin, jako je
např.likér, gin, vodka, apod.
MÍCHANÉ LIHOVINY - jsou vyrobené smícháním
jednoho alkoholického nápoje k
jednomu či více alkoholickým, ale
i nealkoholickým nápojům.
VINNÝ DESTILÁT - je vyroben z vína nebo
alkoholizovaného vína destilací nebo
opakovanou destilací.
VÍNOVICE neboli brandy nebo Weinbrand - tato
lihovina vyrobená z vinného destilátu,
přičemž je povoleno přidat trošičku destilátu
z vína, která zrála v dubových nádržích.
RUM - lihovina vyrobená výlučně alkoholickým kvašením
a destilací melasy nebo sirobu, vznikajících při výrobě
cukru z cukrové třtiny nebo šťávy z cukrové třtiny.
WHISKY - takto se označuje destilát vyrobený destilací
obilné nebo kukuřičné zápary ze směsi obilí
a kukuřice, který zrál minimálně tři roky
v dřevěných sudech.
OBILNÝ DESTILÁT - je vyroben destilací zkvašené zápary,
která je vyrobená z obilí, může být
označen také jako obilná lihovina
nebo též obilná pálenka.
OVOCNÝ DESTILÁT - je lihovina, jejíž ethanol vznikl
výlučně a pouze destilací zkvašeného
ovoce, ovocné dřeně, šťávy nebo
jejich směsi.
BOROVIČKA PRŮTAHOVÁ - lihovina vyrobená
destilací plodů jalovce v lihu
zředěném vodou, přidání jalovcového
oleje je nepřípustné.
PIVNÍ pálenka neboli Bierbrand - lihovina vyrobená
přímou destilací čerstvého piva.
TEQUILA - je vyrobená v Mexiku destilací a rektifikací
zápary připravené z cukerného extraktu hlav
modré agáve Tequilana Weber.
LIKÉR - lihovina vyrobená z lihu nebo destilátu nebo jedné
či více lihovin nebo jejich směsi oslazením a případně
přídavkem produktů zemědělského původu, jako jsou
vejce, smetana , mléko, ovoce, víno apod.
GIN - je vyroben aromatizací lihu přírodními nebo přírodně
aromatickými látkami nebo jejich kombinací, která se
vyznačuje převládající chutí jalovce.
PASTIS - je lihovina s anýzem obsahující extrakt ze sladkého
dřeva lékořice lysé.
VODKA - je výrobek z lihu , u něhož byly fyzikálními
metodami zeslabeny organoleptické znaky
použitých surovin a vody.
TUZEMÁK - lihovina vyrobená z lihu, vody a rumových
trestí, jejihž základ tvoří octan a mravenčan
etylnatý, je barvená lihovinovým kulérem,
přičemž je možný přídavek vanilinu, vanilky
a cukru.
OSTATNÍ - alkoholický nápoj se sníženým obsahem
alkoholu je nápoj obsahující 0,5% - 1,2%
objemových etanolu.