Co to jsou LIHOVINY

 

LIHOVINY

LIHOVINY,   jejich dělení a  označování měli naši předkové daleko jednodušší, lihoviny se totiž rozdělovaly pouze na destiláty a likéry.Dnes se vzhledem k velkému sortimentu tímto problémem zabývá vyhláška č. 335/1997 Sb.,resp.č. 289/2004 Sb.



PŘÍKLADY LIHOVIN dané vyhláškou

 

 LIHOVINY - jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně

                         15% obj.etanolu, krom piva a vína, u

                         vaječného likéru může být minimální obsah

                         etanolu 14% objemových.


 DESTILÁTY - alkoholické nápoje, jejichž etanol pochází buď

                           ze zkvašené tekutiny nebo zápary, vyrobené z

                           cukerné nebo zcukřené polysacharidické

                           suroviny, anebo z vydestilovaného, částečně

                           zkvašeného nebo nezkvašeného macerátu

                           suroviny v lihu, lihovině nebo destilátu, chuť

                           a zbarvení tohoto destilátu musí pocházet

                           převážně ze zpracovaných surovin.


KATEGORIZOVANÉ LIHOVINY - nejsou destiáty, ale

                           spíše odpovídají definicím lihovin, jako je

                           např.likér, gin, vodka, apod.


MÍCHANÉ LIHOVINY - jsou vyrobené smícháním

                           jednoho alkoholického nápoje k

                           jednomu či více alkoholickým, ale

                           i nealkoholickým nápojům.



VINNÝ DESTILÁT - je vyroben z vína nebo

                           alkoholizovaného vína destilací nebo

                           opakovanou destilací.



VÍNOVICE neboli brandy nebo Weinbrand - tato

                           lihovina vyrobená z vinného destilátu,

                           přičemž je povoleno přidat trošičku destilátu

                           z vína, která zrála v dubových nádržích.



RUM - lihovina vyrobená výlučně alkoholickým kvašením

            a destilací melasy nebo sirobu, vznikajících při výrobě

            cukru z cukrové třtiny nebo šťávy z cukrové třtiny.


WHISKY - takto se označuje destilát vyrobený destilací

                    obilné nebo kukuřičné zápary ze směsi obilí

                    a kukuřice, který zrál minimálně tři roky

                    v dřevěných sudech.


OBILNÝ DESTILÁT - je vyroben destilací zkvašené zápary,

                                        která je vyrobená z obilí, může být

                                        označen také jako obilná lihovina

                                        nebo též obilná pálenka.

 

OVOCNÝ DESTILÁT - je lihovina, jejíž ethanol vznikl

                                         výlučně a pouze destilací zkvašeného

                                         ovoce, ovocné dřeně, šťávy nebo

                                         jejich směsi.


BOROVIČKA PRŮTAHOVÁ - lihovina vyrobená

                                          destilací plodů jalovce v lihu

                                          zředěném vodou, přidání jalovcového

                                          oleje je nepřípustné.


PIVNÍ pálenka neboli Bierbrand - lihovina vyrobená 

                                          přímou destilací čerstvého piva.


TEQUILA - je vyrobená v Mexiku destilací a rektifikací

                     zápary připravené z cukerného extraktu hlav

                     modré agáve Tequilana Weber.


LIKÉR - lihovina vyrobená z lihu nebo destilátu nebo jedné

               či více lihovin nebo jejich směsi oslazením a případně

               přídavkem produktů zemědělského původu, jako jsou

               vejce, smetana , mléko, ovoce, víno apod.


GIN - je vyroben aromatizací lihu přírodními nebo přírodně

           aromatickými látkami nebo jejich kombinací, která se

           vyznačuje převládající chutí jalovce.


PASTIS - je lihovina s anýzem obsahující extrakt ze sladkého

                  dřeva lékořice lysé.


VODKA - je výrobek z lihu , u něhož byly fyzikálními

                  metodami zeslabeny organoleptické znaky

                  použitých surovin a vody.


TUZEMÁK - lihovina vyrobená z lihu, vody a rumových

                      trestí, jejihž základ tvoří octan a mravenčan

                      etylnatý, je barvená lihovinovým kulérem,

                      přičemž je možný přídavek vanilinu, vanilky

                      a cukru.


OSTATNÍ - alkoholický nápoj se sníženým obsahem

                      alkoholu je nápoj obsahující 0,5% - 1,2%

                      objemových etanolu.